Ostoskori

YLEISIÄ KYSYMYKSIÄ 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

   Svensk Digital handel  

DIBS - Payments made easy

 

 

Oletko aloitteleva neuloja?

Neulominen on hauska ja luova harrastus, joka mahdollistaa kauniiden vaatteiden ja asusteiden tekemisen omin käsin.

 

Tähän olemme keränneet muutamia ohjeita erityisesti sinulle, joka olet juuri aloittanut neuleharrastuksen.

Alempaa löydät myös yksityiskohtaisen oppaan videoklippeineen, jotka opastavat sinua alusta loppuun.


 

 

Vaihe 1: Esivalmistelut ja materiaalit

Varmista että sinulla on oikeat materiaalit ja tarvikkeet ennen kuin aloitat.

 

Tarvitset:

1. Puikot: aloita valitsemalla langallesi sopivat puikot. Valitse puikkokoko, jota langan vyötteessä suositellaan.

2. Valitse lanka, joka sopii projektiisi ja jota aloittelijan on helppo käsitellä. Pehmeällä ja paksulla langalla on useimmiten helpompi työskennellä.

 

Vaihe 2: Opettele neulomisen perustermit

1. Neuletiheys:  Opettele miten puikkoja käytetään ja miten saat tasaisen neuletiheyden.

2. Silmukka: Helpoin neule syntyy neulomalla ja vetämällä silmukka toisen silmukan läpi.

 

Video:

Neulomisen alkeet aloittelijalle

Videolta näet miten silmukat luodaan, miten oikeita silmukoita neulotaan edestakaisin sekä miten neuletyö lopetetaan ja silmukat päätetään. Kun osaat nämä tekniikat voit neuloa ensimmäiset jännittävät neuleprojektisi kuten pesulapun, patalapun tai hiuspannan. Ainaoikeinneule tarkoittaa että joka kerroksen kaikki silmukat neulotaan oikein. Neule on samanlainen molemmilta puolilta, eli se sopii täydellisesti kaulahuiveihin!

 

 

3. Nurjat silmukat: Kun käännät neuletyön ja jatkat neulomista takana, saat neuleeseen erilaisen pinnan.

 

Videot vasemmalta:
 

Päättäminen – oikein neuloen

Kun neule on valmis silmukat päätetään, jotta ne eivät purkautuisi. Silmukoita päätetään myös kädenteitä, pääntietä ja olkapäitä varten. Päätösreuna ei saa olla liian löyhä tai kireä, puseron on mahduttava pään yli. Jotta päätösreunasta tulisi löyhempi voit käyttää hieman paksumpia puikkoja silmukoiden päättämiseen.
Kun päätät oikeita silmukoita, neulo silmukat kuten tavallisesti ja nosta aina toiseksi viimeinen neulottu silmukka viimeisen neulotun silmukan yli.
Kun jäljellä on vain yksi silmukka, katkaise lanka ja vedä sitten lanka viimeisen silmukan läpi.

 

Päättäminen – nurin neuloen

Päättäminen nurin neuloen tehdään samalla tavalla kuin oikein neuloen, mutta silmukka neulotaan ennen kuin se vedetään toisen silmukan yli. Kun jäljellä on vain yksi silmukka, katkaise lanka ja vedä sitten lanka viimeisen silmukan läpi.
 

Päättäminen – langankierrolla

Tee tasavälein langankierto puikolle samalla kun päätät silmukat, jottei päätösreunasta tulisi liian kireä. Langankierrot päätetään kuten muut silmukat.

 

 

4. Silmukoiden lisääminen ja vähentäminen: Opettele lisäämään silmukoiden määrää (leventämään) ja vähentämään silmukoiden määrää (kaventamaan) muotoillaksesi neuletta.

 

Videot vasemmalta:

Lisääminen - 2 silmukkaa yhdestä silmukasta

Kun haluat suurentaa neulomaasi kappaletta siihen lisätään silmukoita. Useimmiten lisäykset tehdään neuleen oikealla puolella. Silmukoita voi lisätä eri tavoin. Tässä näytämme miten 1 s lisätään neulomalla 2 silmukkaa yhdestä silmukasta.

 

Lisääminen – näkymättömästi alla olevasta silmukasta

Tämä on näkymätön tapa lisätä 1 s. Oikeassa reunassa: nosta vasemmalla puikolla lanka edestä kahden silmukan välistä ja neulo 1 s silmukan takareunasta. Vasemmassa reunassa: nosta vasemmalla puikolla lanka takaa kahden silmukan välistä ja neulo 1 s silmukan etureunasta.

 

Lisääminen – langankierrolla

Tavallinen ja helppo tapa lisätä 1 s. Samalla muodostuu pieni reikä. Videossamme näytämme miten saat lisäyksen kääntymään eri suuntiin. Ensin lisäys oikeassa reunassa: tee langankierto oikealle puikolle siten että lanka on pois sinusta päin. Lisäys vasemmassa reunassa: tee langankierto oikealle puikolle siten että lanka on sinuun päin.

 

 

Videot vasemmalta:

Kavenna 1 s

Kun neuletyö halutaan kapeammaksi se tapahtuu neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. Sitä kutsutaan kaventamiseksi.
Useimmiten kavennukset tehdään oikealla puolella, mutta joskus on välttämätöntä kaventaa myös nurjalla puolella, esim. kun kavennuksia on tehtävä joka kerroksella.
Tässä videossa kavennetaan 1 s: nosta 1 s, neulo 1 s, vedä nostettu silmukka neulotun yli. Kavennus kääntyy vasemmalle.

 

Kavenna 3 s yhdeksi

Kaunis kolmen silmukan kavennus yhdeksi, jolloin keskimmäinen silmukka säästetään ja vieressä olevat kavennetaan. Videossa näytetään kaksi tapaa, ensin palmikkopuikon avulla ja sen jälkeen ilman puikkoa joka toimii hyvin ellei lanka ole liian kiiltävä ja purkaudu helposti.

 

Kavenna 2 kierrettyä silmukkaa yhdeksi nurjaksi silmukaksi

Kun ohjeessa sanotaan että neulotaan "2 kierrettyä nurjaa silmukkaa yhteen", tee näin: nosta ensin 2 s oikealle puikolle, sen jälkeen kierrä ne ja laita yksitellen takaisin vasemmalle puikolle. Neulo sen jälkeen nurjalla silmukalla nämä kaksi silmukkaa yhteen silmukoiden takareunoista. Huomaat nyt että neule on samannäköinen toisella puolella kun siltä puolelta ”nostat 1 s, neulot 1 oikean silmukan, vedät nostetun silmukan neulotun yli", tämä toimii hyvin kun tehdään esim. raglankavennuksia sekä oikealla että vasemmalla puolella.

 

 

Vaihe 3: Tee mallitilkku

Ennen kuin aloitat isomman projektin, on hyvä neuloa mallitilkku jotta voit harjoitella tarvittavia neuletekniikoita ja ymmärtää neulemallia. Mallitilkku auttaa sinua välttämään virheitä sitten kun aloitat varsinaisen projektin.

 

Vaihe 4: Projektina perusneule

Aloita helposta projektista kuten kaulaliinasta tai tiskirätistä, johon voit soveltaa uusia taitojasi. Valitse jokin yksinkertainen malli ja pyri käyttämään helppoja oikeita tai nurjia silmukoita.

 

Vaihe 5: Neulo mallin mukaan

Kun perustekniikat ovat tulleet sinulle tutuiksi voit kokeilla neulomista neulemallin mukaan. Mallit voivat olla helppoja tai vaativia ja ne auttavat sinua kehittämään taitojasi ja ymmärtämään neuletöitä.

 

Vaihe 6: Hyödynnä netistä löytyvää tietoa ja videoita

Netistä löytyy runsaasti tietoa ja videoita, joista on paljon apua aloittelijalle. Löydät erilaisia opastusvideoita esimerkiksi YouTube’ista.

 

Vaihe 7: Ole kärsivällinen ja harjoittele säännöllisesti

Neuletyöt vaativat kärsivällisyyttä ja edistyt säännöllisesti harjoittelemalla. Anna itsellesi aikaa oppia. Älä lannistu virheistä, jokainen virhe on tilaisuus oppia ja edistyä.

 

Seuraamalla näitä vaiheita ja harjoittelemalla säännöllisesti voit pian luoda kauniita käsintehtyjä neuleita. Onnea matkallesi neuleiden maailmaan!